Veilig wonen

Als je 18 jaar bent of iets ouder, dan ga je wellicht nadenken over op kamers wonen. Als je een beperking of chronische ziekte hebt, kan je natuurlijk ook op kamers gaan wonen. Zo zijn er verschillende mogelijkheden. Denk aan een woning waar je begeleiding kan krijgen of een kamer die toegankelijk is voor rolstoelen.

Wonen in een instelling

Handig om te weten is dat begeleid wonen in een instelling van jeugdzorg of in een pleeggezin stopt op je 18e levensjaar. Het is dus handig om hiernaar te informeren bij je instelling als je bijna 18 wordt.

Inschrijven als woningzoekende

Als je een kamer zoekt, is het handig om eerst te informeren bij de gemeente/woningcorporaties van de betreffende plaats. Vaak kun je je inschrijven bij een woningbouwvereniging of woningbouwcorporatie voor huurwoningen. Dit vereist meestal wel een jaarlijkse vergoeding. Wat je hiervoor moet doen? Kijk op deze site. (https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/huurwoning) Als je via Google zoekt op ‘stad toegankelijk en kamers’, krijg je soms al goede informatie.

Aangepaste kamers

Verdere mogelijkheden om te onderzoeken voor aangepast wonen:

  • Fokuswoningen zijn rolstoelvriendelijke woningen voor studenten met een lichamelijke beperking. In een Fokuswoning woon je zelfstandig, maar is het mogelijk om hulp te krijgen. Kijk hier (http://www.fokuswonen.nl) voor meer info
  • Stumass biedt op verschillende locaties beschermd wonen voor studenten met autisme. Daarnaast kan Stumass (https://www.stumass.nl/) ook ambulante begeleiding bieden voor studenten die op zichzelf wonen
  • Op de website van MEE Woonwinkel (https://www.meewoonwinkel.nl/) vind je woningen voor mensen met een beperking. MEE Woonwinkel heeft contact met zorgaanbieders die verschillende woonvormen – in verschillende gemeenten - aanbieden. Bij MEE weten ze de weg en kunnen ze je helpen. Kijk het filmpje over wat MEE Woonwinkel voor je kan betekenen. https://www.youtube.com/watch?v=5_dmqOkv1FY

 

Ook op de site Regelhulp.nl (https://www.regelhulp.nl/ik-heb-hulp-nodig/wonen-en-huishouden#EenWoningZoeken) is veel informatie te vinden over ondersteuning of zorg thuis krijgen, een woning aanpassen of een andere geschikte woning vinden.

Urgentieverklaring (aanvragen)

In uitzonderlijke situaties kunnen mensen voorrang krijgen bij het krijgen van een woning. Denk aan ziekte of handicap, wanneer je niet meer in je huidige woning veilig kunt wonen, bij echtscheiding of geweld thuis. Je kunt een ‘urgentieverklaring’ aanvragen als je denkt dat je hier recht op hebt. Zie voor meer informatie deze site. (https://www.regelhulp.nl/ik-heb-hulp-nodig/urgentieverklaring-woningzoekende)


Op de site Urgentiewijzer.nl (https://www.urgentiewijzer.nl/) kun je van een aantal gemeenten zien wanneer je een urgentieverklaring kunt krijgen en wat de voorwaarden zijn. De procedure voor het aanvragen van de verklaring is per gemeente anders, dus neem contact op met de gemeente waarin je woont om de daar geldende voorwaarden voor een urgentieverklaring op te vragen.

Belangrijke verzekeringen voor als je op kamers gaat wonen

Als je op kamers woont, is handig om te weten en aan te vragen:

Huurtoeslag
Een studentenkamer kost geld. De prijs verschilt heel erg per stad. In de grotere studentensteden kost het vaak rond de 500 euro. Soms heb je recht op huurtoeslag, wat betekent dat de overheid elke maand een deel aan jouw huurkosten meebetaalt. Mooi meegenomen dus, en zeker de moeite waard om te checken of jij er recht op hebt. Wil je weten of jij recht hebt op huurtoeslag? Kijk dan hier. (https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/toeslagen/huurtoeslag/)

 

Een aansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht, maar wel goed om afgesloten te hebben. De verzekering dekt jouw aansprakelijkheid voor schade en personen en spullen. Dus als jij per ongeluk iemand verwondt (waardoor deze persoon gewond raakt of er aan overlijdt) of als je spullen van iemand beschadigd. Natuurlijk bestaan er uitzonderingen, maar in veel gevallen kan deze verzekering je veel kosten schelen als er iets gebeurt. Een aansprakelijkheidsverzekering heb je al vanaf zo’n 2 euro per maand, dus om het geld hoef je het niet te laten.

Een Inboedelverzekering is een verzekering voor de schade die je aan je inboedel kunt oplopen. Dit is ook wel je bezit en dus alle voorwerpen die in je huis staan: stoelen, tafel etc. Loop je schade op aan je inboedel? Dan zal de verzekering de schade voor jou vergoeden. Voor studenten is deze verzekering niet duur, dus het is altijd verstandig om dit af te sluiten. Het is ook mogelijk om je bij je ouders te laten verzekeren. Ook als je 18 jaar bent (en dus meerderjarig) kan dit gewoon voorgezet worden.

Tip: kijk goed naar de verschillen tussen inboedelverzekeringen. Sommige verzekeringen keren langer de nieuwprijs van producten uit dan andere.

Keurmerken

ANBI logoLogo_Erkend_Goed_Doel_RGB.png

Doneer

22Q11 doneer

Nieuwsbrief

Wilt u via onze nieuwsbrief op de hoogte blijven over Stichting Steun 22Q11? Schrijf u dan nu in en u ontvangt dan onze nieuwsbrief per e-mail. Stichting Steun 22Q11 respecteert uw privacy. Uw gegevens worden alleen gebruikt door de stichting en u kunt zich ten alle tijden weer uitschrijven.
Please wait

Copyright steun22Q11.nl © 2014. All Rights Reserved.