WERK

Gevaarlijk werk
Als je 18 wordt, mag je anders en zelfs gevaarlijker werk doen. Zo kun je gaan werken met giftige stoffen, bestrijdingsmiddelen, virussen en bacteriën en mag je werken op een lawaaiige plek. Ook ’s nachts mag je werken tussen 23.00 uur en 6.00 uur.

Als je een beperking of chronische aandoening hebt kan het lastiger zijn om werk te vinden en te behouden. Er zijn instanties die je kunnen helpen bij het vinden en behouden van werk, maar informeer wel goed, want in veel gevallen heb je een uitkering nodig (in verband met de financiering).

Uitkering

Als je een uitkering hebt als WIA of Wajong, moet het UWV in principe budget beschikbaar stellen voor re-integratie en eventueel jobcoaching. Samen met je contactpersoon, een arbeidsdeskundige, kun je hierover in gesprek gaan. Op de speciale sites van het UWV voor arbeidsongeschikten, https://inspiratie.uwv.nl/meedoen/hulp-bij-het-vinden-van-werk vind je meer info.
Kijk op de site van het UWV: https://www.uwv.nl/particulieren/overige-onderwerpen/uitkering-aanvragen/index.aspx voor meer info over het aanvragen van een uitkering.

Organisaties die je kunnen helpen

  • Trajectbegeleider: Als je cliënt bent in een GGZ-instelling kun je soms gebruik maken van een trajectbegeleider. Dat is iemand die met je meedenkt over hoe je weer stappen kunt zetten naar werk toe. Samen stel je een plan op en bespreek je de voortgang. Als je ernstige psychiatrische klachten hebt kun je ook gebruik maken van IPS (Individuele Plaatsing en Steun) te vinden op https://www.werkenmetips.nl/
  • Emma at Workhelpt jongeren met een chronische ziekte of lichamelijke beperking (15-30 jaar) bij het vinden van een baan. Het kan gaan om vast werk, tijdelijk werk of een vakantiebaan. Je kunt bij Emma at Work vrijblijvend een gesprek aanvragen waarin je de mogelijkheden bespreekt. Kijk hier: https://www.emma-at-work.nl voor meer info.
  • Stichting Studeren en Werken Op Maat (SWOM)geeft jonge hoogopgeleiden (<36 jaar) met een arbeidsbeperking een kans op de arbeidsmarkt. Ze werkt samen met vele organisaties die ruimte bieden aan jongeren met een beperking. Kijk op de sitevan SWOM voor meer informatie. http://www.studerenenwerkenopmaat.org/
  • Bij Onbeperkt aan de slagkun je je inschrijven als werkzoekende en zoeken naar vacatures. Werkgevers kunnen ook jouw profiel bekijken. Onbeperkt aan de slag organiseert ook meet & greets waarbij je in contact kunt komen met potentiële werkgevers. Kijk op de site voor meer informatie. https://onbeperktaandeslag.nl/
  • Voorzetis er speciaal voor mensen met een autismespectrumstoornis (ASS). Kijk op de site voor meer informatie. https://www.voorzet.nl/

 

Doelgroepregister

Het doelgroepregister is een landelijk register, waarin alle mensen staan die vallen onder de banenafspraak en is ontstaan uit de Participatiewet. Als je in het register staat en aangenomen wordt door een werkgever, houdt de werkgever zich aan de afspraak om meer mensen met een arbeidsbeperking in dienst te nemen.

Een vermelding in het doelgroepregister heeft voordelen. Een werkgever die jou in dienst neemt heeft recht op bepaalde subsidies en hoeft je niet door te betalen als je in de ziektewet terecht komt. Dit maakt het aantrekkelijker voor werkgevers om je in dienst te nemen. Voor jou is het voordeel dat je meer ondersteuning krijgt bij het vinden van een baan. Ook is de kans groter dat je extra begeleiding krijgt op je werkplek en dat er meer rekening wordt gehouden met wat je kunt.

Als je een Wajong hebt en wel kunt werken, sta je automatisch in het doelgroepregister. Wajong wordt tegenwoordig niet meer zomaar toegewezen. Als je geen recht hebt op een uitkering, maar niet het wettelijk minimumloon kunt verdienen, kun je een beoordeling arbeidsvermogen aanvragen. http://www.uwv.nl/particulieren/veelgestelde-vragen/beoordeling-arbeidsvermogen

De beoordeling kun je hier aanvragen: https://www.uwv.nl/particulieren/formulieren/aanvragen-beoordeling-arbeidsvermogen.aspx

Eigen onderneming

Heb je weleens nagedacht over een eigen bedrijf? Er komt best veel bij kijken. En hoe gaat dat als je een beperking hebt? Wil de bank je bijvoorbeeld wel een lening geven? Gelukkig zijn er tegenwoordig organisaties waar je terecht kunt met je plannen en vragen.

 

Handig om te weten?

De website van UWV voor informatie over uitkeringen en werk.

 
Keurmerken
ANBI logoLogo_Erkend_Goed_Doel_RGB.png
Doneer
22Q11 doneer
2023 11 20 qr cODE
Nieuwsbrief

Wilt u via onze nieuwsbrief op de hoogte blijven over Stichting Steun 22Q11? Schrijf u dan nu in en u ontvangt dan onze nieuwsbrief per e-mail. Stichting Steun 22Q11 respecteert uw privacy. Uw gegevens worden alleen gebruikt door de stichting en u kunt zich ten alle tijden weer uitschrijven.

Invalid Input